Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΠΩΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Χρησιμοποιώ λίστες «Να Κάνω» (Το Do) κάθε μέρα. Και εκείνες τις μέρες που δεν μπορώ να φτιάξω μια ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα, κάνω λιγότερα πράγματα.
Όμως μια σεμνή ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα μπορεί  κάποιες φορές να είναι λιγότερο υποκινητική. Φτιάχνουμε ΝΑ ΚΑΝΩ λίστες που είναι ή πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές πολύ ασαφείς , πολύ μπερδεμένες, με υπερβολικές δεσμεύσεις, δυσκίνητες, μπαγιάτικες και ξεχασμένες, ή ακόμη με πολύ σχολαστικό προγραμματισμό .
Δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε περίπλοκο να καταγράφεις τα πράγματα που θες να κάνεις κάθε μέρα. Να ορισμένες σκέψεις για να κάνεις πιο αποτελεσματικές τις ΝΑ ΚΑΝΩ λίστες σου.
1.Ξαναφτιάξε τη λίστα σου υπό το πρίσμα του σκοπού σου
Για πολλούς από εμάς, το να φτιάχνουμε  ΝΑ ΚΑΝΩ λίστες έχει την αίσθηση των αλυσίδων . Μας κάνουν να νοιώθουμε  μίζεροι και απορροφούν  τραβούν την ενέργεια μας, παρά μας υποκινούν να κάνουμε περισσότερα.
Ο Art Markman , συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Texas,  λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ΝΑ ΚΑΝΩ λίστες μας πολύ συχνά είναι  απλά μια συλλογή βαρετών , αγχωτικών ή κοινότυπων εργασιών που θα πρέπει να κάνουμε.
Η έρευνα δείχνει ότι απολαμβάνουμε περισσότερο τη δουλειά μας όταν την αντιμετωπίζουμε ως ένα κάλεσμα, για αυτό, φέρνοντας τον μεγαλύτερο σκοπό  σου μέσα στα πράγματα που έχεις καθημερινά είναι κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει το να απολαμβάνεις  συνολικά την ευχαρίστηση σου στη δουλειά.
2. Κάνε την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου δημόσια
Αυτό μπορεί ως ιδέα να σε τρομοκρατεί, αλλά το «δημόσια» δεν  χρειάζεται να σημαίνει πως ο καθένας θα μπορεί να βλέπει την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου- αν και αυτό  μπορεί να αποβεί εκπληκτικά βοηθητικό, όπως θα εξηγήσω τώρα.
Μια Δημόσια ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα μπορεί απλά να σημαίνει το να μοιράζεσαι αυτά που θέλεις να κάνεις με έναν φίλο σου ή ένα συνάδελφο σου. Η έρευνα δείχνει ότι το να λες σε ένα φίλο σου για την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου, μπορεί τελικά να σε βοηθήσει να κάνεις περισσότερα. Έρευνες που έγινα το 2015 και 2016 έδειξαν ότι το να έχεις κάποιον να σε κρατά μετρήσιμο ( να «λογοδοτείς»)  κάνει πιο πιθανή την επιτυχία των στόχων σου.
Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι αυτό βέβαια δεν έχει εφαρμογή σε στόχους που βασίζονται σε καθορισμό. Αν θέλεις να γίνεις ένας καλύτερος δηλαδή φίλος ή ένα καλύτερο αφεντικό, τότε το να λες σε κάποιον άλλον για τέτοιου είδους στόχους θα φανεί σαν μια πρόοδος σε αυτό, και μπορεί να σε σταματήσει από το να κάνεις κάποια αληθινά βήματα προς την επίτευξη τους. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2009 το εξηγούν ως εξής:
«Όταν άλλοι άνθρωποι ενημερώνονται από κάποιον για ένα στόχο του που βασίζεται σε ταυτότητα  για αυτό δίνει στο άτομο  μια  πρόωρη αίσθηση της κατοχής της φιλοδοξίας του».
Για αυτό λοιπόν, κράτα την λογοδοσία σου για συγκεκριμένες δουλείες ή έργα, παρά για αλλαγές που σχετίζονται με την ταυτότητα σου.
Αν όμως έχεις έναν φίλο ή συνάδελφο αυτό δεν σημαίνει ακριβώς λογοδοσία για εσένα, θα πρέπει να πας πιο μακριά και να κάνεις δημόσια τη λίστα σου στον οποιοδήποτε που θέλεις να την τσεκάρει. Ο δημιουργός προγραμμάτων υπολογιστών Joe Reddington το έκανε  και γράφει «Μπορώ να σας πω ειλικρινά ότι αυτή αποτέλεσε την πιο αποτελεσματική αλλαγή στην παραγωγικότητα μου μέσα σε 2 ή ίσως ακόμη και σε  5 χρόνια».
Γιατί όμως το να δημοσιοποιήσει την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα του είχε τόση μεγάλη  επίδραση στην παραγωγικότητα του Reddington; Αυτό είχε να κάνω με το ΠΩΣ έγραψε την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα του. Μόλις έκανε δημόσια τη λίστα του και κατάλαβε πως θα μπορούσαν και άλλοι να την διαβάσουν, τότε είδε και πράγματα που είχε παραβλέψει όταν η ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα του ήταν ιδιωτική. Είχε περιλάβει δύο φορές εργασίες, γραπτές εργασίες ως ερωτήματα, παρά δηλώσεις πάνω στις οποίες να μπορούσε να δράσει και είχε πολλές όχι καλά γραμμένες εργασίες.
Τότε λοιπόν ο Reddington μελέτησε ξανά την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα του και έγραψε ξανά πολλές από τις εργασίες του, όπως και έσβησε τις διπλά γραμμένες. Η διαδικασία του να γράψει ξανά τις εργασίες για να έχουν νόημα για τους άλλους όπως λέει ο ίδιος, τον έκανε να σκεφθεί για αυτές προσεκτικά και να τις ορίσει καλύτερα
«… όταν γράφεις ένα πράγμα μέσα στην ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου ώστε να το διαβάσει κάποιος άλλος, τους λες τι ακριβώς πρέπει να γίνει, όταν όμως το ίδιο πράγμα το γράφεις μόνο για τον εαυτό σου, αφήνεις στον εαυτό σου μια κρυπτογραφημένη σημείωση».
Ακόμη και να δεν θέλεις όλη την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου δημόσια, μπορείς να αναπαράγεις τα οφέλη του πειράματος του Reddington. Όταν γράφεις την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου, φαντάσου  εσένα που θα εκπληρώσεις αυτές τις αποστολές ως ένα διαφορετικό πρόσωπο.  Γράφοντας  τη ΝΑ ΚΑΝΩ  λίστα σου, τις αποστολές σου, αν να επρόκειτο να διαβαστούν από κάποιον άλλο θα σε αναγκάσει να αρθρώσεις και να  ορίσεις τις εργασίες σου με μεγαλύτερη σαφήνεια,  κάνοντας έτσι ευκολότερο ταχύτερο το να   το να δράσεις αργότερα πάνω σε αυτές.
3. Γράψε μια λίστα αυτών που νομίζεις ότι θα  κάνεις
Να μια καινοτόμος ιδέα που μου αρέσει. Ο Mark Forster είναι ένας πρύτανης των πειραμάτων παραγωγικότητας. Έχει επίσης γράψει πολλά βιβλία για την παραγωγικότητα, αλλά συνεχίζει να ανανεώνει το blog του με νέες προσεγγίσει πάνω στον προγραμματισμό της ημέρας σου και στο γράψιμο  λιστών ΝΑ ΚΑΝΩ. Ένα από τα αποτυχημένα πειράματα του ήταν να γράψει μια ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα και μετά να την βάλει μέσα σε ένα συρτάρι. Ο Forster έλπιζε πως το να γράψει τη λίστα από μόνο του θα ήταν αρκετό να τον κάνει να θυμάται τι περιείχε αυτή και να τα πραγματοποιεί. Δυστυχώς όμως με λύπη του διαπίστωσε στο τέλος της ημέρας όταν έβγαλε την λίστα από το συρτάρι του ότι δεν είχε κάνει ούτε μια αποστολή της ημέρας αυτής.
Σκεπτόμενος τον λόγο αποτυχίας του πειράματος του κατέληξε σε μια άλλη προσέγγιση. Την επόμενη ημέρα έγραψε μια λίστα του τι νόμιζε ότι πραγματικά θα έκανε. Αυτό ήταν περισσότερο μια λίστα προβλέψεων, παρά το είδος μια λίστας επιθυμιών που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε  να είναι οι ΝΑ ΚΑΝΩ λίστες μας.
Και πάλι ,όταν τέλειωσε η ημέρα, έβγαλε τη λίστα έξω από το συρτάρι του. Αυτή τη φορά όμως, είχε καταφέρει  να ολοκληρώσει κάθε αποστολή που ήταν στη λίστα του. Και μάλιστα χωρίς να την έχει ξανακοιτάξει. Καθώς συνέχισε να χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο και τις επόμενες μέρες άρχισε να ελέγχει στο μέσο της ημέρας για να του υπενθυμίζει τι είχε μείνει ακόμη σε αυτήν και να σβήνει τις  αποστολές που είχε ολοκληρώσει, αλλά δεν χρειάστηκε να την έχει τη λίστα διαρκώς δίπλα του για να την ελέγχει.
Το κόλπο αυτής της προσέγγισης , λέει ο ίδιος, ήταν να κάνει την λίστα με τρόπο που να απαντά στην ερώτηση: «Τι νομίζω ότι τελικά θα κάνω σήμερα;».
«Αυτό που  κατάλαβα πολύ γρήγορα ήταν ότι κάνοντας αυτή την ερώτηση  αλλάζω την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, καταγράφω τις απαντήσεις στην ερώτηση, και μετά θα έχω μια πολύ διαφορετική μέρα από αυτή που θα συνέβαινε αν απλά την είχα αφήσει να συμβεί»
Με αυτή την προσέγγιση, ο Foster ανακάλυψε όχι  ότι όχι μόνο  έκανε περισσότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επίσης ότι κατάφερνε να εκτελέσει και κάποιες εργασίες που τις ανέβαλε εδώ και πολύ καιρό.
Αν και εσύ βλέπεις την πραγματικότητα σου σπάνια να  ταυτίζεται με το πρόγραμμα σου, τότε δοκίμασε να κάνεις τη λίστα με την τεχνική της απάντησης σε αυτή την ερώτηση του Foster, και δες ποια θα είναι η διαφορά στην παραγωγικότητα σου.

4.Ζωγράφιζε την ΝΑ ΚΑΝΩ Λίστα σου
Μπορείς να γελάσεις με αυτή την ιδέα, αν όμως θέλεις να θυμάσαι τι περιλαμβάνεται στην ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχεις  από το ζωγράφισμα. Μια έρευνα του 2016 έκανε  το πείραμα να δοκιμάσει τους συμμετέχοντες ζητώντας τους είτε να ζωγραφίσουν τη λίστα τους , είτε απλά να την γράψουν  ως σύνολα λέξεων. Όταν μετά  ελέχθηκε το πόσες λέξεις θυμόντουσαν, εκείνοι που ζωγράφισαν τις λέξεις θυμόντουσαν τις διπλάσιες.
Μια μετέπειτα έρευνα προσέθεσε και άλλες συνθήκες, όπου οι συμμετέχοντες, φαντάστηκαν το θέμα, κοίταξαν σε μια εικόνα του ή κατέγραψαν όλα τα χαρακτηριστικά του αλλά και πάλι εκείνοι που το ζωγράφισαν διατηρούσαν την καλύτερη μνήμη τη λίστας των λέξεων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο πόσες διαφορετικές δεξιότητες (ικανότητες) χρησιμοποιούμε όταν ζωγραφίσουμε. Θα πρέπει να φανταστούμε το θέμα στο μυαλό μας, να σκεφθούμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του για να καταλήξουμε στο πως θα το αποτυπώσουμε σε μια ζωγραφιά και τελικά να χρησιμοποιήσουμε τις κινητικές μας δεξιότητες για να το ζωγραφίσουμε. Οι συγγραφείς της μελέτης αυτής λένε ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μας κάνει να έχουμε την πιο δυνατή μνήμη  μιας λέξης:
« Συγκεκριμένα, πιστεύουμε αυτό επειδή  το ζωγράφισμα καταλήγει σε πιο διασυνδεμένα σήματα μνήμης πάνω στα οποία θα βασιστεί η ανάκληση, το ίχνος μνήμης για τις ζωγραφισμένες λέξεις είναι πιο πιθανό να  ανακληθεί  αποτελεσματικά από ότι όταν είναι απλά γραμμένο, μέρος μιας λίστας ή το βλέπουμε κωδικοποιημένο».
Έτσι λοιπόν αν βλέπεις πως δεν κάνεις πολλά επειδή ξεχνάς τι είχες προγραμματίσει να κάνεις την ημέρα, ή χάνεις χρόνο κοιτάζοντας ξανά και ξανά  κατά τη διάρκεια της ημέρας την ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα σου, τότε προσπάθησε αντί απλά να την γράφεις, να την ζωγραφίζεις. Μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεως με το πόσο πολύ καλύτερα θα ανακαλείς τα πάντα  από αυτά που θέλεις να κάνεις.
Όμως αυτή η προσέγγιση ,δεν είναι μόνο χρήσιμη για μια τυπική ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα. Αν χρησιμοποιείς την μέθοδο του Brian Tracy του να ξαναγράφεις τους στόχους σου κάθε μέρα για να παραμένεις εστιασμένος, τότε το να ζωγραφίζεις τους στόχους σου θα μπορούσες να δουλέψει ακόμη καλύτερα. Γιατί το ζωγράφισμα εμπλέκει περισσότερες δεξιότητες μας και βελτιώνει την ικανότητα μας να θυμόμαστε τι βάζουμε πάνω στο χαρτί, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος για δέσμευση των στόχων σου στη μνήμη, ώστε να μένεις εστιασμένος πάνω τους  σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Για κάτι τόσο απλό υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να κάνουμε περίπλοκη μια ΝΑ ΚΑΝΩ λίστα. Αν όμως το να  γράφεις κάθε πρωί τις αποστολές σου είναι κάτι που δεν δουλεύει για εσένα, τότε δοκίμασε μια από αυτές τις τεχνικές για εστιάσεις  ξανά στην λίστα με τις αρμοδιότητες σου και να βελτιώσεις την παραγωγικότητα σου.

  Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιραστείτε το . Ανεβάστε το στη σελίδα σας στο Facebook. Εφαρμόστε τις ιδέες αυτές και γράψτε  μου τα αποτελέσματα που βλέπετε. Και φυσικά, γραφτείτε συνδρομητής στο blog μου και θα ενημερώνεστε άμεσα στο mail σας για κάθε νέο άρθρο που δημοσιεύω εδώ
Μιχαήλ.Ι.Μαυροβουνιώτης

Spiritual Life Coach-Lifestyle Trainer 
Μέλος ΑΝΜΡ {(Network Marketing Professionals Association)
Forever Business Owner (FBO)- Manager  στη Forever Living Products
Skype: mickmav

http://www.michailmavrovouniotis.com/ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΑ
http : // foreverhellas FLP com /    ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ
https://www.facebook.com/michail.mavrovouniotis   ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK
https://secure.scheduleonce.com/MICHAILMAVROVOUNIOTIS  ΚΛΕΙΣΤΕ ONLINE ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: